Vorig jaar werden er maar liefst 29.000 kwetsbaarheden geregistreerd op de Common Vulnerabilities and Exposures (CVE)-lijst, een significante stijging ten opzichte van de 25.000 in 2022. Deze cijfers benadrukken een cruciale trend in cybersecurity: de voortdurende toename van digitale kwetsbaarheden.

Wat is CVE? Sinds 1999 voorziet CVE elke kwetsbaarheid van een uniek identificatienummer. Dit systeem is essentieel voor het volgen van kwetsbaarheden, het uitwisselen van informatie en het beoordelen van beveiligingsproducten. Elk CVE-nummer, bestaande uit ‘CVE’, een jaartal en een vijfcijferig getal, biedt een systematische aanpak voor het identificeren van specifieke kwetsbaarheden.

Waarom is dit belangrijk? Met 36 kwetsbaarheden die in 2023 de maximale impactscore van 10.0 behaalden, is het duidelijk dat de dreiging van cyberaanvallen reëler en gevaarlijker is dan ooit. Dit benadrukt de noodzaak voor organisaties om proactief te zijn in hun cybersecurity-strategieën.

Belangrijke Inzichten:

Diversiteit van Kwetsbaarheden: Cross-site scripting, SQL-injectie en out-of-bounds write waren de meest voorkomende soorten kwetsbaarheden.

De Toekomst: Volgens een analyse verwacht men dat er dit jaar 32.600 kwetsbaarheden worden geregistreerd.

Belang van Monitoring en Respons: Niet elke kwetsbaarheid krijgt een CVE-nummer, wat het cruciaal maakt voor organisaties om continu te monitoren en snel te reageren op potentiële bedreigingen.

Deze trend onderstreept de voortdurende behoefte aan robuuste cybersecurity-maatregelen. We moeten onze systemen en netwerken voortdurend versterken, ons bewust zijn van de nieuwste kwetsbaarheden, en een snelle en effectieve responsstrategie implementeren.

Wilt u meer weten over CVE en hoe dit uw cybersecurity-strategie kan versterken? Klik op de link voor uitgebreide inzichten en updates over #CVE2023.
https://www.cve.org/About/Overview